top of page
  • Szerző képeMarkweb Digital

Instagram gyerekeknek – fejlődés vagy veszély?

A Facebook tulajdonában lévő Instagram jelenleg kizárólag 13 év felettieket enged regisztrálni, de nemrégiben felmerült, hogy készül egy gyerekeknek szóló Instagram is, ami a korhatár alatti gyerekeknek is engedné a használatot.


Instagram for Kids


Több fogyasztói érdekképviseleti szerv, 64 gyerekfejlődési szakértővel együtt írta alá azt a petíciót, ami a Facebooknak szól, hogy gondolja át a döntését a social média platformmal kapcsolatban. Ezen csoportok mellett a Reklámmentes Gyerekkorért Kampány (Campaign for Commercial Free Childhood) 99 alcsoportja által aláírt levél szerint a képmegosztó káros és veszélyes a gyerekek fejlődésére, magánéletére és testképére, ezért ők sem támogatják a kezdeményezést.


Az Instagram vezetője, Adam Mosseri azt árulta el a Buzzfeednek, hogy tisztában vannak vele, hogy egyre több gyerek használja a social média felületeket és szeretnének ők is részesei lenni a képmegosztásnak és lájkolásnak. Ezek miatt gondolták, hogy egy biztonságos, szülők által is ellenőrizhető különálló platformot hoznának létre ennek a korosztálynak. Jelenleg a fejlesztés még korai szakaszban van, ezért nem tudott sokkal többet elárulni a terveikről, de mindenképpen szem előtt tartják a gyerekek védelmét.

A Facebook már próbálkozott hasonló területen, mikor 2017-ben elindították a Messenger Kids-et, amit 6 -12 éves gyerekeknek szántak. Mivel 95 gyermekjogi szervezet kérte Mark Zuckerberget, hogy vonja vissza a terméket, ezért végül ez a próbálkozás dugába dőlt, főleg azért is, mert egy rendszerhiba miatt a Messenger Kids-et használó gyerekekkel vadidegen felnőttek is kapcsolatba léphettek az alkalmazáson keresztül.


Instagram vs valóság


Az Instagramon nagyon sok a hamis képet mutató felhasználó, ahol a retusált fotók, fényűző életet élő influencerek hazugságában sokan el tudnak veszni, és feltétel nélkül elhinni mindent, amit ott látnak. Ezek a profilok is befolyásolhatják a gyerekek testképét és szociális életüket. Különösen a serdülőkorban lenne fontos, hogy a fiatalok egy egészséges testképet alakítsanak ki magukról és társaikról, de a fals információk elferdíthetik ezeket.

Nem mellesleg, számos Instagramról szóló kutatás mutatta már meg, hogy az internetes bullying és zaklatás ezen a felületen is az élen jár, és sok felnőtt - főleg férfi - használja arra az alkalmazást, hogy fiatalabbak bizalmába férkőzzön.

Fejlődés az oktatásban


2020 és 2021 sok változást hozott a digitális világban, különösen a fiatalok számára. Az online oktatás fellendülése a szülőket és a gyerekeket is a készségszintű számítógépes használatra ösztönözte. Aki eddig nem volt egy informatikai zseni, nem mert vagy nem tudott eligazodni a számítógépeken, rá lett kényszerítve, hogy legalább az alap programokat magabiztosan használja. Az ilyen esetek nagy digitális robbanást tudnak eredményezni, és közelebb hozhatják a szülők és gyerekek felhasználói igényeit. Sajnos mindezek mellett a szegényebb családok és azok, akik okostelefont sem igazán használtak, hátrányos helyzetbe kerültek ezekben az években, bár sok civil szervezet és a kormány is próbált segíteni a kevésbé tehetős iskolásokon.

A digitális világ már a gyerekekkel nő fel, és a gyerekek a digitális világban nőnek fel. Elkerülhetetlen az új generációnak, hogy ne ebbe szocializálódjon, ezért is kell minél biztonságosabbá tenni ezt a világot is. Edukálni kell a fiatalokat, meg kell ismertetni őket az internet veszélyeivel, előnyeivel és hátrányával is!


Szerintetek mi a digitális fejlődés pozitívuma és negatívuma a fiatal generációnál, hogyan lehetne még eredményesebben oktatni a serdülőket a biztonságos internethasználatra?

Comments


bottom of page