top of page
  • Szerző képeMarkweb Digital

Neuralink – olvasni fogják a gondolatainkat?



Vajon a neuromarketingben is használni lehet majd a későbbiekben Elon Musk cégének fejlesztését? Egy biztos, újabb tőkeinjekciót kapott a fejlesztés.


A Neuralink, az Elon Musk által alapított, agyhullámok leolvasására alkalmas beültethető chipeket fejlesztő vállalat további 43 millió dollár kockázati tőkét gyűjtött be a SEC-hez benyújtott bejelentés alapján. A héten közzétett bejelentés szerint a vállalat augusztus elején 280 millió dollárról 323 millió dollárra növelte tőkéjét. A Neuralink az utóbbi időben nem hozta nyilvánosságra az értékelését. Júniusban azonban a Reuters arról számolt be, hogy a vállalatot 5 milliárd dollárra értékelték a magánkézben lévő részvények kereskedése után.


A 2016-ban alapított Neuralink egy varrógépszerű eszközt fejlesztett ki, amely képes ultravékony szálak beültetésére az agyba. A szálak egy egyedi tervezésű chiphez kapcsolódnak, amely elektródákat tartalmaz és ezek elméletileg képesek információt olvasni az idegsejtek csoportjaiból.


Microchip tartása, microchip a gondolatolvasáshoz

Bár az agyi jeleket leolvasó implantátumok már jóideje léteznek, a Neuralink újítása azonban abban rejlik, hogy az implantátumokat vezeték nélkülivé teszi, és növeli a beültetett elektródák számát.


Májusban a Neuralink megkapta az FDA (az Amerikai Egyesült Államokban működő élelmiszerbiztonsági és gyógyszerfelügyleti hivatal) engedélyét az emberi klinikai vizsgálatokra, miután korábban elutasították a kérelmét. A Neuralinket azonban egyre többször vizsgálják a kritikusok szerint mérgező munkahelyi kultúra - és etikátlan kutatási gyakorlat - miatt.


2022-ben a PCRM (egy non-profit állat-felszabadítási kutatási és érdekképviseleti szervezet) azt állította, hogy a Neuralink és az UC Davis a cég egykori kutatási partnere rosszul bánt a Neuralink hardverének tesztelésében részt vevő több majommal - pszichológiai stressznek és a műtétek miatti krónikus fertőzéseknek tették ki őket. A Reuters és a Wired beszámolói szerint a tesztelést Musk gyors eredményekre vonatkozó igényei miatt siettették, ami az elektródák felszerelésével kapcsolatos komplikációkhoz vezetett - többek között részleges bénuláshoz és agyduzzanathoz.


Orvos micochipet tart a kezében

A Neuralinket közel egy éven keresztül az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) szövetségi vizsgálat alá vonta az állatjólét megsértése miatt. Az USDA végül arra a következtetésre jutott, hogy a startup kísérletei során egy korábbi, 2019-es, saját maga által bejelentett incidensen kívül "nincs bizonyíték" az állatjólét megsértésére - a PCRM azonban vitatta a vizsgálat eredményeit. 2023 novemberében az amerikai törvényhozók arra kérik a tőzsdefelügyeletet, hogy vizsgálja ki a Neuralinket, mert elhallgatta a legalább egy tucat olyan állat halálával kapcsolatos részleteket, amelyekbe sebészileg beültették az implantátumait.


Akárhogy is lesz, biztos, hogy izgalmas, valamelyest kissé ijesztő digitális jövőképet fest a Neuralink.


Képzeljük el, hogy a jövőben ezeknek a fejlesztéseknek a segítségével valóra válhat a gondolatvezérlés, az instant tudás letöltése, hasonlóan a Mátrix című filmben tapasztaltokhoz.


Te hagynád, hogy a Neuralink fejlesztései beférkőzzenek a fejedbe?



„Forrás: techcrunch”

bottom of page